Monday, April 18, 2016

3 Tips Pilih Tudung

Dalam pasaran terlalu banyak pilihan tudung & shawl, sama ada yang berjenama artis seperti tudung Aidijuma, tudung Neelofa atau tudung Fareeda, mahupun yang tidak berjenama.  Pelbagai saiz, corak, jenis fabrik dan juga harga.  Dijual dimedium online mahupun offline, dijual dari personal fb sehinggalah dipasar-pasar malam.  


Di sini saya ingin kongsikan 3 tips pilih tudung :
  • Pilih shawl yang kurang aksesori
Less is more, aksesori dikepala terutamanya perlu dikurangkan atau paling baik jika tiada aksesori langsung.  Ini bagi mengelakkan dari berlakunya 'pencemaran wajah'.  Biarlah yang terserlah itu wajah kita & bukannya aksesori dikepala kita.  Sesuaikan penggunaan aksesori dikepala dengan majlis atau tempat yang kita hadiri
 
  • Pilih shawl yang lebarnya melebihi 0.8 meter serta panjangnya lebih 1.5 meter. 
Tips ini sangat penting kerana salah pilih saiz shawl akan menyebabkan anda serba tak kena.  Nak lilit begini susah, begitu susah. Tarik sini, sana senteng, tarik sana, sini senteng.  Biar panjang sikit takpa, senang nak digayakan nanti.
 
  • Pilih material/ jenis tudung & shawl yang tidak jarang, tidak nipis, tidak licin. 
  Kenapa perlu pilih yang tidak jarang, tidak nipis & tidak licin?  walaupun jarang & nipis sinonim dengan 'tidak panas'.  Boleh jika nak pilih material jarang & nipis tetapi 'wajib' menggunakan inner neck labuh sedikit seperti saiz M.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Plain & tidak terlalu jarang
Saiz : 0.9 m x 1.8 m
Material : Heavy chiffon
Order/ tempahan : 017-677 0451
   

Order Form

Full Name
Handphone Number
Email Address
Code Number
Size (if any)
Color (not necessary)
Payment Method Maybank
CIMB
AmBank
Address For Postage

create form